ADEVARATA CREDINTA

Dintotdeauna, mi-am dorit o vacanta in Maramures, in Maramuresul istoric, acea zona pura cu traditii neatinse si nealterate de comunism. Anul acesta  mi-am indeplinit acest vis. Dupa cinci zile de bantuit prin zona, pe la fel de fel de obiective turistice, muzee, bisericute din lemn si manastiri, mai noi sau mai vechi, unele vechi si de 600 ani, am ajuns la Manastirea Stramtura. Pana aici, nimic special veti spune si asa este. Insa ce am gasit acolo, m-a impresionat profund.

In comuna Stramtura un indicator partial sters, agatat de un stalp de iluminat purta sec inscrisul ” MINASTIREA STRAMTURA 5 KM „. Am spus: sa nu o vad si pe asta ? Hai pana acolo,  5 km nefiind  o distanta prea mare. Si am urcat. In cadrul unui peisaj mirific, de un verde ireal,  pe un drum asfaltat,  ingust am urcat pana in varful muntelui, drum care se sfarseste chiar pe platforma manastirii.  Cum am oprit masina, spre surprinderea mea nu ne-a intampinat ” Cutia milei”, ci un calugar. Dupa ce ne-a urat binete cu dulcele grai maramuresean ne-a intrebat ” Cum de v-ati ratacit pe la noi?”, iar in timp ce noi ii  spuneam ca nu ne-am ratacit, ci am venit in mod intentionat sa vizitam schitul, a ascultat cu intelepciunea omului dedicat apoi a  inceput sa ne conduca si sa ne povesteasca  despre manastire. Cu toata bucuria de a avea vizitatori, ne-a descuiat usile bisericii improvizate intr -o anexa, unde a spus legenda icoanei facatoare de minuni veche de sute de ani, precum si despre biserica ce se afla in constructie. Spre bucuria noastra, ne a dus in atelierul de icoane, unde  cativa  tineri lucrau de zor la confectionarea icoanelor de hartie, de lemn sau pictate pe sticla, din vanzarea carora manastirea isi finanta traiul cat si constructia noii biserici. Apoi a disparut. In locul sau a venit staretul  Protosinghel Nifon, dupa ce ne a oferit din partea sa cate o icoana,  ne a  povestit despre infiintarea acestei manastiri nu cu foarte multi ani in urma,  dupa ce manastirea veche a fost stramutata intr un alt loc si din lipsa de calugari, a fost abandonata. Atunci a luat fiinta „Schitul Cuvioasa Parascheva”, prin anii 2000, pe care incearca sa il ridice prin forte proprii. Cumpara lemnul brut si il prelucreaza la fata locului cu ajutorul unui om de afaceri din Baia Mare, care le-a  oferit utilajele necesare prelucrarii lemnului, cu mesteri in arta prelucrarii traditionale a lemnului,  din  partea locului. M-a impresionat cand ne – a spus ca face tot ce poate ca din putinii bani pe care ii castiga, incearca nu doar sa-si asigure traiul zilnic ci sa si construiasca noua biserica din lemn. Am plecat de acolo  facand comparatii intre acea catedrala a neamului construita din bani publici, acea constructie gigant de prost gust si acesti oameni cu credinta in suflet si chip luminos care construiesc ceva fara posibilitati financiare , ci ducand un trai modest, fiind fericiti cu fiecare sindrila, cu fiecare cui batut spre inaltarea lacasului sfant.

Acest Schit, are nevoie de ajutorul nostru. Daca sunteti dispusi sa oferiti din putinul vostru cate ceva acestor calugari, aveti datele de contact ale Schitului:

STARET PROTOSINGHEL NIFON

Schitul Cuvioasa Parascheva, loc. Stramtura, Str Valea Satului 580A

e-mail: cuvioasaparascheva@yahoo.com

Iban: RO89RNCB0185011316940001- RON – BCR SIGHETUL MARMATIEI

            RO62RNCB 0185011316940002-EUR- BCR SIGHETUL MARMATIEI

Cod SWIFT RNCBROBU

Publicitate
Acest articol a fost publicat în De toata ziua și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.