Astazi un AVOCADO…

AVOCADO
Pomul – inaltime medie spre mare (9,1 – 19,8 m); avocado este clasificat ca pom fructifer mereu verde, desi unele varietati isi pierd frunzele pentru scurt timp, inainte de a inflori. Foliajul variaza intre foarte jos, dens si simetric pana la avocado cu frunzis inalt si asimetric. Ramurile se rup usor din cauza vantului puternic sau daca pomul e incarcat de fructe. Frunzele – ating 7,6 – 40,1 cm lungime si au forme variabile (eliptice, ovale, lanceolate). De cele mai multe ori, frunzele sunt tepoase si rosiatice cand sunt tinere, pentru ca in timp sa devina fine, lucioase si de culoare verde inchis. Florile – avocado are mai multe inflorescente (structuri care tin florile) laterale. Florile sunt foarte frumoase, galben-verzui, cu 1-1,3 cm diametru. Fructul are un singur sambure, inconjurat de pulpa untoasa a fructului. Avocado contine intre 3 – 30% ulei. Coaja variaza din punctul de vedere al grosimii si texturii. La maturitate, fructul este verde, negru, purpuriu sau rosiatic, in functie de varietate. Forma difera: pot fi sferice si pot ajunge la 2,3 kg. De obicei, fructul nu se coace pana nu cade sau este cules din pom. In Florida se considera ca fructul a ajuns la maturitate la o anumita data si cand atinge o anumita dimensiune si greutate, aceste date si masuratori variind in functie de soi. O alta metoda presupune recoltarea fructului atunci cand acesta contine o cantitate minima de ulei, insa aceasta metoda nu functioneaza mereu cu succes. Fructul de avocado este foarte bogat in complexul de viatmina B, in special B6. Este foarte utilizat in alimentatie si in cosmetica, pulpa fructului fiind utilizata ca masca hidratanta pentru ten. Fructul numit si unt vegetal datorita cantitatii mari de ulei nu se consuma ca atare ci in diverse combinatii cu alte fructe sau legume. Alaturi va recomand o reteta foarte simpla dar foarte gustoasa si apreciata.
8
Fructe de mare cu sos de avocado: 400 g de cocktail fructe de mare, o lingura ulei de masline, o capatana de usturoi,  sare si zeama de lamaie dupa gust, putin coriandru si pulpa unui avocado mai mare.
Dupa un dus cu apa rece, scoicile, crevetii, surimii, caracatita, sepia, fac impreuna o baie fierbinte, prêt de vreo 10 min, cat sa se rusineze.  Apoi sar impreuna intr o tigaie pe care o transforma in ring de dans. Acolo vor dantui intr o lingura de ulei de masline, impreuna cu usturoiul zdrobit intre falcile unei prese. Cand aroma marina ne gadila narile impreuna cu reprosurile usturoiului, se pune pulpa de avocado zdobita, sarea si zeama de lamaie amestecand pana se face un sos cremos alb-verzui si foarte aromat. Cand sosul este gata se pune putin coriandru si se stinge focul. Sper sa va placa si astept opiniile voastre.
Pofta buna!
Anunțuri
Acest articol a fost publicat în "Fructul si leguma zilei" și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Astazi un AVOCADO…

  1. Îmmm… mi-ai făcut poftă de fructe de mare. Cu prima ocazie am să-ţi urmez reţeta! Mi-a plăcut expresia ta… „reproşurile usturoiului” – mi-l şi închipui înfuriat! 😀

  2. Aby zice:

    Multumesc iguana. Observ cu placere ca imi esti un cititor fidel. Vreau sa cred ca iti plac articolele mele. O saptamana usoara

  3. Pingback: Dacă eram… « Noaptea iguanei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s